plenru

Proces

> Mycie i sortowanie owoców
do tłoczenia dostarczane się tylko czyste i zdrowe owoce.

> Rozdrabnianie
Owoce podawane są przenośnikiem ślimakowym w górę, do urządzenia rozdrabniającego
i rozdrobnione spadają na prasę taśmową.

> Tłoczenie
Taśma przeciąga rozdrobnione jabłka przez system pięciu walców o zwiększającej się sile dociskowej.
Wytłoczony sok spływa „rynną” do wanny, pompa przepompowuje sok do zbiorników buforowych.
Nowoczesne tłoczenie soku dzięki zastosowaniu prasy taśmowej oparte jest na bardzo prostej zasadzie, 
od dawna stosowanej w tradycyjnych  prasach ręcznych. Chodzi o spełnienie dwóch warunków: rozdrobnienie jabłek
(bez uszkodzenia komór nasiennych i ogonków) a następnie ich sprasowanie.

> Pasteryzacja
W tym celu sok podawany jest do pasteryzatora rurowego.
Sok w czasie ok. 30 sek. podgrzewany jest do temperatury 80°C i następnie przepływa
do urządzenia nalewającego.

> Nalewanie
Proces odbywa się bez dostępu powierza, podciśnieniem, worek z sokiem napełniany jest w czasie około 3 sek.

> Schładzanie
Sok potrzebuje 48h by był wypełni schłodzony i gotowy do dalszej dystrybucji.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -